Biografie in het Nederlands

Nicolas Roudier is geboren in 1994, in Besançon in Frankrijk. Als de zoon van een fortepianist, is hij opgegroeid in een wereld vol Oude Muziek en historische instrumenten. Hij begon met hoornlessen op zijn vierde, bij Walter Bellagamba. In 2007 won hij de eerste prijs in het Concours Artistique d’Epinal, en hij ging studeren bij Pierre Moragues (Opera de Paris) in 2009. In 2012 ging hij verder bij Phil Myers (New York Philharmonic) in Lausanne’s HEMU, in Zwitserland, waar hij zijn bachelor diploma gehaald heeft in 2015 en zijn master diploma in 2018. Hierna studeerde hij verder op historische hoorns aan het Koninklijk Conservatorium inDen Haag, bij Teunis van der Zwart. In 2020 behaalde hij zijn tweede master diploma, in Oude Muziek, en in 2021 ook nog een Artist’s Certificate.

Nicolas woont nu nog steeds in Den Haag en speelt met veel van de bekendste Europese orkesten en ensembles, zowel op moderne en historische hoorns: Dresdner FestspielorchesterOrkest van de Achttiende EeuwFreiburger BarockorchesterConcentus Musicus WienArmonia Atenea, de Nationale Opera, Apollo Ensemble, enz. Hij is een regelmatig terugkerend van Das Neue Mannheimer Orchester, met Nederland als thuisbasis. Hij heeft gespeeld on der leiding van Sir Roger Norrington, Hidemi Suzuki, René Jacobs, Kent Nagano en vele anderen. In 2022 heeft hij Bachs eerste Brandenburg Concert uitgevoerd, op het Edinburgh International Festival met Richard Egarr, en nogmaals met Red Dot Baroque voor de premier van Singapore in 2023. Sindsdien is hij ook deel van het Wagner-Lesarten project, de eerste productie van Wagners Der Ring des Nibelungen op historische instrumenten.

Naast zelf spelen, geeft Nicolas ook privé-les sinds 2017 en heeft hij een passie ontdekt voor het overbrengen van zijn kennis en liefde voor zijn instrumenten. Leer hier meer over het lesgeven.

Nicolas is met name gefascineerd door historische hoorns, hun geschiedenis, diversiteit en impact op de interpretatie; zijn collectie omvat hoorns van het einde van de achttiende eeuw tot aan het heden, die hij bespeelt tijdens concerten, waarbij hij repertoire en instrumenten combineert in een grote verzameling van kleuren, stijlen en technieken. Sinds 2019 speelt Nicolas Roudier in een duo met historische toetsenist Anders Muskens, om hoorn en pianoforte repertoire van late klassiek tot romantiek, in unieke, historisch geïnformeerde voorstellingen. Leer hier meer over het Muskens-Roudier duo.

Nicolas doet ook onderzoek. Hij volgt zijn passie voor historische hoorns en met een focus op het verleggen van grenzen, heeft hij in november 2019 de allereerste opname van een compleet stuk op een originele hoor uit Mozarts tijd (Anton Kerner 1760) voor zijn master scriptie. Hij heeft meerdere academische prijzen ontvangen voor zijn werken, en verscheen als lector op REMA’s 2020 Early Music Summit en de 2021 Historical Brass Society Symposium. Nicolas is momenteel een inventaris aan het maken van een privé collectie zeldzame originele bladmuziek van halverwege de achttiende eeuw tot de negentiende eeuw. Dit heeft geleidt tot zijn eigen uitgeverij, Artescripta. Hij is mede-organisator van zowel Les Concerts du Temps Retrouvé, een privé concert serie in Villeneuve-lez-Avignon, in Frankrijk, als van het ensemble Harmos Winds.

Nicolas is lid van de Historic Brass Society en de International Horn Society. Hij werd gesteund in zijn onderzoek en muziek productie door het Adriana Jacoba Fonds, het Gravin van Bylandt Stichting en de Fonds Podium Kunsten in Nederland.